Vitale medewerker centraal op European Company Sport Gamess

In de badmintonhal op sportcentrum Papendal geen groot vertoon van landenvlaggen. Ze hangen er wel, maar de naam en de kleur van de bedrijven van de sporters zijn misschien wel belangrijker op de European Company Sport Games (ECSG) in de provincie Gelderland. Airbus, de Universiteit van Gent, Post NL, Veolia, Hager Group. Dat staat er op de bedrijfsshirts, dat zijn de ‘landen’ waar de sporters voor uitkomen op het multi-sport evenement.

 

Je land vertegenwoordigen is een eer voor veel sporters. Op de ECSG komt daar een tweede trotse vermelding bij: spelen voor je bedrijf. Iets wat in landen als Frankrijk en Duitsland heel normaal is, maar in Nederland – met de kenmerkende verenigingscultuur – minder voor de hand ligt. “In Nederland gebeurt het ook wel, maar sporten we als bedrijf vooral door mee te doen aan evenementen als Alpe d’Huzes of aan de Dam tot Damloop. In het buitenland worden hele bedrijfscompetities opgezet in volleybal of basketbal, vaak omdat daar een verenigingscultuur zoals wij die kennen ontbreekt. Misschien dat we die twee werelden in Nederland kunnen versterken”, zegt Ron van Gent, programmadirecteur van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk (NLOM!) van VNO-NCW.

Vitaliteit

 

Het is één van de doelen van de ECSG, dat wordt georganiseerd door NLOM!, dat gelieerd is aan VNO-NCW en MKB Nederland. Van Gent en Martine Schuijer, directeur van de stichting, spreken van een hefboomeffect waar meer doelen onder vallen. Vitaliteit is de belangrijkste. “Dit evenement past natuurlijk volledig in het thema om werkenden vitaler te maken”, zegt Schuijer. “Met ons programma Vitaal Bedrijf willen we bedrijven in Nederland stimuleren om te werken aan die vitaliteit. Gezondere medewerkers voelen zich lekkerder en halen betere resultaten. En doordat de pensioensgerechtigde leeftijd opschuift, is het ook van groot belang dat iedereen fit de eindstreep haalt.” VNO-NCW wil serieus werk maken van een Nederlandse Bedrijfssport Federatie, waarvan de licentie al van in handen is van de NLOM!

 

Tijdens de ECSG strijden de medewerkers van verschillende bedrijven uit 14 Europese landen tegen in elkaar in 21 sporten. Bekende sporten als tafeltennis, basketbal, voetbal, maar ook onbekendere sporten als petanque en orienteering. Die sporten worden verspreid over de provincie Gelderland, als mede-organisator betrokken bij het evenement, gehouden. Niet alles gecentreerd op Papendal dus, maar ook in Ede, Apeldoorn en Doetinchem wordt gesport, waardoor ook de omgeving meeprofiteert van de bezoekers.

Warsteiner

 

Fanatisme en gezelligheid lijken hand in hand te gaan op de ECSG. Daar waar op het ene veld in de tafeltennishal serieus wordt gespeeld en de rally’s je om de horen vliegen, wordt er op het andere veld even pauze genomen om een biertje te tappen uit een vat meegebrachte Warsteiner. “Uiteindelijk gaat het bij sommigen echt wel een beetje om winnen”, zegt Schuijer. “Er is een voetbalteam uit Malta dat aan ons vroeg of er een trainingsaccommodatie beschikbaar was, want zij wilden zich goed voorbereiden. Nou, dan regelen we dat.”

 

Mentale gezondheid

 

Terug naar Vitaal Bedrijf. Van Gent en Schuijer constateren een groeiend bewustzijn om gezondheid van medewerkers te stimuleren. “En wij helpen de werkgevers daarbij door met hen na te denken over hoe we tot die gezondere werknemers kunnen komen. Dan gaat het behalve om sport en bewegen ook om voeding en om ontspanning. Mentale gezondheid is ook belangrijk. Ik denk dat bedrijven daar mede door corona nog meer van zijn doordrongen.”

 

De ECSG is een tweejaarlijks evenement dat door de coronapandemie vorig jaar geen doorgang kon vinden, volgend jaar is Bordeaux de gastheer in ‘bedrijfssportland’ Frankrijk. In Nederland mag die bedrijfssport dan geen grote traditie hebben, de oorsprong van de ECSG is wel degelijk Nederlands. De eerste editie van het multi-sport evenement vond plaats in 1977 in Nederland, op initiatief van Philips. “En bij de openingsceremonie waren familieleden van de bedenkers en oprichters. Dat was mooi om te zien.”