· 

Gratis naar binnen, lang wachten

Publiek viert feest met Argentijns 5x5 hockeyteam
Publiek viert feest met Argentijns 5x5 hockeyteam

Uren stonden ze in de rij: de toeschouwers die sport wilden zien en voelen op de Jeugd Olympische Spelen. In de rij om op één van de vier grote locaties (Youth Olympic Park, Urban Park, Green Park en Tecnopolis) te geraken. En als dát eindelijk was gebeurd, volgde er een nieuwe rij om bij het turnen, zwemmen, beachvolleybal of tafeltennis binnen te komen. En dát lukte niet altijd.

 

Het evenement was gratis. Even aanmelden en een bandje ophalen en je kon naar binnen. Buiten de wachtrijen gerekend dus. Bij 600.000 bandjes is de organisatie maar gestopt met het uitdelen er van. Er kon niemand meer bij. Het is de keerzijde van een ogenschijnlijk vriendelijk systeem. Iedereen mag meegenieten van de sport en de activiteiten, maar als je het hockeystadion niet in komt, valt er weinig te genieten en is er ergernis.

 

De Argentijnse hockeyploeg is immens populair, ook in de 5x5 variant, en dus wilden duizenden mensen de finale zien. Het resulteerde in een kilometerslange wachtrij voor de vrouwenfinale tegen India. “Het is geweldig dat dit hier wordt georganiseerd. Het gebeurt niet vaak in Argentinië”, zegt een hockeyfan die al twee uur in die rij staat en nog maar moet afwachten of ze de wedstrijd kan zien. Ze is nog goed geluimd, maar begint zich ook al een klein beetje te ergeren. “De organisatie kan beter. Als er iets meer ruimte zou zijn, grotere stadions of zo, zou het al helpen. Nu staan we te lang te wachten.”

Schoolklassen in uniform, dat in Buenos Aires een soort witte stofjas of schortje blijkt te zijn, stuiven en tetteren voorbij op weg naar de volgende sport en activiteit. In de parken lijkt het op een festival waar meer te doen is dan alleen kijken naar sport. Toeschouwers kunnen zelf muurkaatsen of in een kayaksimulator gaan zitten.

 

De Jeugd Olympische Spelen hebben een aantal records opgeleverd: de eerste openingsceremonie in de Olympische geschiedenis die buiten een stadion plaatsvond en daardoor honderdduizenden Porteños op de been bracht bijvoorbeeld. En het was het grootste multisportevenement ooit in Argentinië. IOC-voorzitter Thomas Bach zei dat deze Jeugd Olympische Spelen een nieuwe periode inluidde: er waren meer vrouwelijke sporters dan ooit, er was meer aandacht voor zogenoemde urban sporten (breakdancing, sportklimmen, 3x3 basketbal) en er was dus het gratis ticketsysteem. De eerste twee ontwikkelingen zullen zich doorzetten richting de ‘echte’ Olympische Spelen, de laatste zeer waarschijnlijk niet.