· 

Nederland voorloper bij 3x3 basketbal

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires beleeft 3x3 basketbal haar olympische vuurdoop. Over twee jaar is de sport te bewonderen op de ‘echte’ Spelen, maar in Argentinië maken de toeschouwers nu al kennis met de nieuwe basketbalvorm. En die zien onder meer de Nederlandse onder 18-ploeg spelen.

 

Coach Jeanine Tsjin-a-Sioe is een voorvechter van de sport. “Ik geloof heel erg in 3x3 basketbal en dat we op een hoog niveau kunnen komen. Daar zijn we eigenlijk al, want de senioren mannen en vrouwen hebben al medailles op EK’s en WK’s gehaald en ook de jeugdploegen doen het goed. Wij zijn snel op de trein gestapt toen de sport op kwam zetten en daar profiteren we van. Je ziet wel dat veel landen het nu ook serieuzer gaan nemen vanwege de olympische status, maar wij behoren tot de top.”

 

Dat het een bijnummer van het normale basketbal is, gaat er bij de coach niet in. “Ik lees en hoor dat wel eens, maar ik sluit me daar redelijk van af. Het is fysiek en snel basketbal, dat maakt het leuk en spectaculair.” Na afloop van de wedstrijd van de Nederlandse ploeg (met de speelsters Kiki Fleuren, Robyn Bouwer, Evelien Lutje-Schipholt en Zoë Slagter) tegen Estland blijkt hoe fysiek en intensief de sport is. Het viertal moet bijkomen van tien minuten constant aanvallen en verdedigen op een klein veld met één basket.

 

“We hebben ook zeker aan onze conditie moeten werken en hebben wat extra tijd in de gym doorgebracht om hier fysiek in topvorm te zijn. We wisselen ook veel door tijdens de wedstrijd, want het is echt zwaar om drie minuten achter elkaar te spelen. Elke break is welkom”, zeggen Fleuren en Lutje-Schipholt.

 

In de ronde en open basketbalarena op het Urban Park, waar ook sportklimmen, freestyle BMX en breakdancing plaatsvinden, wordt er alles aangedaan om de toeschouwers spektakel te bieden. Een opzwepende MC, pauzenummers en veel mensen op de tribune. Jong, snel en hip. Dat wat op de Olympische Spelen ook steeds meer te zien in.

 

De vier Nederlandse jeugdinternationals hebben hun olympische droom in 2024 gelegd. “Wij willen er bij de senioren ook met zijn vieren staan. Over twee jaar zijn we nog iets te jong denk ik, dan zit er nog een seniorengroep voor ons”, aldus Lutje-Schipholt. “In 2024 lukt het hopelijk.”