· 

Proloog op een mogelijke topsportcarrière

Meezingende Argentijnen, enthousiaste Venezolanen en de iconische obelisk op de brede Avenido 9 de Julio die onderwerp is van alle festiviteiten bij de opening van de Jeugd Olympische Spelen. Buenos Aires is er klaar voor om sporttalenten over de hele wereld te laten voelen wat het is om olympiër te zijn.

 

Het zijn spelen voor jonge en vaak talentvolle sporters, van 15 tot en met 18 jaar. Het Internationaal Olympisch Comité wil dat het niet alleen om goud, zilver of brons gaat. Ervaring op doen, contact maken met leeftijdgenoten uit de hele wereld en voelen hoe het is om deel uit te maken van een groot evenement. Dat is de olympische gedachte, die het IOC misschien nog wel meer dan bij de ‘echte’ Olympische Spelen, aan de jonge sporters wil meegeven.

Misschien ook wel omdat het lang niet zeker is hoe de toekomst van deze talenten er uit gaat zien. Het evenement is een proloog op een mogelijke carrière als topsporter. Iedere jonge atleet die in Buenos Aires is, heeft de droom dat topsport zijn of haar vak wordt. Maar de droom en de werkelijkheid dansen niet altijd samen.

 

Ieder land

 

Het uitgangspunt van het IOC voor dit evenement is dat ieder aangesloten land in Argentinië is. Tenminste één vrouwelijke en één mannelijke atleet naar het evenement in Argentinië stuurt. En dus is roeier Martin Tamoaieta uit Kiribati er. En judoka Fatime Barka Segue uit Tsjaad. Zien we ze in de toekomst terug op de grote Olympische Spelen? Dat kan zeker, maar worden het echte topsporters? Dat antwoord is niet te geven.

 

Op de brede Avenida 9 de Julio rond de obelisk van Buenos Aires zijn tijdens de openingsceremonie – voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische 'beweging' niet in een stadion – zijn de bonte kleuren van vlaggen te zien. In quizzen zou je veel punten scoren als je de vlag van Saint Vincent en de Grenadines of Micronesië herkent. Op het plein wordt het spelletje Raad de Vlag ook zeker gespeeld, met als spiekbriefje de grote schermen waar de naam van het land is te lezen. 

 

Winnen

 

Maar welke waarden en kwalificaties het IOC er ook aan geeft, sport gaat om… Inderdaad: winnen. Ook als je 15 jaar bent. En dus zijn de echte talenten gewoon in Argentinië om een medaille te pakken. Als dat lukt, is het wellicht een eerste aanzet tot meer. En lukt dat niet? Dan moet er met teleurstelling worden omgegaan. Hoort ook bij de route die naar een topsportbestaan leidt.