· 

De internationale potentie van Fries dammen

 

In de statige zaal van het stadhuis van Leeuwarden kijken bestuurders van vorige eeuwen en leden van de adel van weleer naar de deelnemers aan het WK Fries dammen. Hun geschilderde ogen zien onder andere een voormalig wereldkampioen snelschaken zitten. En een Russische grootmeester en 9-voudig wereldkampioen dammen. En een Nederlands kampioen Frysk dammen. Vasyl Ivantsjoek, Alexander Georgiev en Jelle Wiersma doen tijdens de European Sports for All Games een gooi naar de allereerste wereldtitel Fries (Frysk) dammen.

 

Een wereldtitel ja, want de organisatie vindt dat het Fries dammen internationale potentie heeft. Het is een variant zoals de sport er ontelbare kent. Een Franse, een Braziliaanse, een Italiaanse, etc. Elk land en soms elke regio heeft wel zijn eigen afgeleide. “Allemaal met hun eigen kenmerken”, zegt Liuwe Westra van de organisatie. “Dat heeft te maken met de grootte van het bord, mag je wel of niet achteruit slaan, geldt er een meerslagregel. Dat soort dingen.”

 

Acht richtingen

 

De Friese variant kenmerkt zich doordat er rechtdoor geslagen mag worden. Er zijn daardoor acht richtingen waarin gespeeld kan worden. Dat lijkt een subtiel verschil, maar het heeft grote gevolgen voor het spel. Westra: “De stellingen zijn kwetsbaarder, omdat er meer mogelijkheden zijn. Het spel is dynamischer. In bijna elke situatie is er wel iets mogelijk en de kans op remise is veel kleiner.”

 

Het risico lijkt dat dammen nog ingewikkelder wordt en nog meer van de toch al complexe hersenen van de denksporter vraagt. “Maar daardoor is het ook uitdagender. Er ontstaan her en der clubjes die de Friese variant spelen. Ook buiten Nederland, zeker daarbuiten. De meeste weerstand vinden we eigenlijk in Nederland… Daar heb je de Friezen weer, zeggen ze dan”, lacht Westra.

 

Eens in de vier jaar

 

De potentie is er en de toppers zijn er bij in Leeuwarden. Via plaatsingstoernooien als de Open Europese kampioenschappen kwalificeerde Alexander Georgiev zich. De 43-jarige Rus is een internationaal grootmeester en wil blijkbaar de eerste wereldtitel Fries dammen aan zijn indrukwekkende staat van dienst toevoegen. Met 7 deelnemende dammers van buiten Friesland (en 9 vanuit de provincie zelf) is volgens Westra een eerste aanzet gegeven tot meer WK’s. “We denken aan een opzet waarbij we eens in de vier jaar een wereldkampioenschap hebben. En eens in de twee jaar een open toernooi waarbij de winnaar de zittende wereldkampioen uitdaagt. En als dat op een locatie als het stadhuis van Leeuwarden kan, heel graag. Dit is een prachtige zaal, die extra cachet aan het toernooi geeft.”

De Rus Alexander Georgiev in actie op het WK Frysk dammen in Leeuwarden.
De Rus Alexander Georgiev in actie op het WK Frysk dammen in Leeuwarden.