· 

Cultuursporten over grenzen


Al eeuwenlang verzinnen mensen spelen om elkaar te vermaken. En zoals dat gaat: je maakt er een wedstrijdje van, want zomaar spelen bestaat natuurlijk niet. En voor je het weet hebben ijverige fanatiekelingen er een heuse sport van gemaakt.

Het zijn spelen die verankerd zijn in de cultuur en de traditie van het land, de regio of de streek. Cultuursporten die niet verder reiken dan grenzen die eeuwen geleden op welke manier dan ook zijn ontstaan. Die sporten kijken op de European Sports For All Games nu eens wel over de grens heen. Ze zijn vertegenwoordigd op een sportfestival in een Nederlandse provincie die bol staat van de traditionele sporten: Friesland.

 

Ruzzolone

 

Het gaat bijvoorbeeld om sporten met heerlijke, Italiaanse en vakantieverlangende namen als Ruzzolone (Hollands ontnuchterend vertaald: kaasrollen). Of met onuitspreekbare namen als het Poolse Pierscieniówka (Hollands ontnuchterend vertaald: een spel met een net met gaten). Maar ook het in Ierland immens populaire Gaelic football . Of – om in de provincie te blijven waar het evenement wordt georganiseerd – de Friese grootheden fierljeppen en kaatsen.

 

Twintig landen komen met 50 verschillende sporten naar de Friese dorpen toe. Opeens zijn er Deense free-runners in Bergum of Italiaanse kaasrollers in Heeg. De hoop is dat er verbindingen ontstaan. Dat er herkenning is in elkaars sporten en culturen. En wellicht hulp bij het hoofd bieden van problemen. En dat er wellicht iets blijft hangen, zodat jongeren, ouderen of wie ook maar wil een eigen afdeling van de tot dan toe onbekende sport beginnen.

 

De eerste European Sports For All Games zijn een eerbetoon aan al die onbekende, maar vaak zo leuke sporten. Aan de rijke traditie die er achter zit. Een saluut aan de sambovechter. Een fraaie groet aan de Finse Pesapalloër.